Naravoslovni tabor

NARAVOSLOVNI TABOR

Letošnji naravoslovni tabor je bil že 11. po vrsti. Zaradi epidemije ga nekaj let nismo izvajali, zato smo toliko bolj veseli, da smo ponovno raziskovali naravo v okolici Socke.

 

V petek, 14. oktobra 2022, smo se ob 15. uri zbrali pred POŠ Socka, kjer nas je pozdravila ravnateljica gospa Nataša Čerenak. Razdelili smo se v štiri skupine: lisičke, jurčki, marele in mušnice. Po malici, ki smo jo pojedli kar na prostem, so se začele prve delavnice.

Z lupo smo raziskovali gozd, iskali smo 1 meter dolge palice in z njimi izvajali vaje, iskali stopinje živali, prijatelje, ki so imeli zavezane oči, smo vodili skozi gozd in pri tem spodbujali sodelovanje in zaupanje. Nabrali smo deset primerkov različnih gozdnih plodov in listov in izvedli tekmovanje med skupinami. Ugotovili smo, da so mušnice najbolj strupene, saj so bili zmagovalci. Za konec smo se slepi sprehodili po mikro poti skozi ovire, ki jih ponuja gozd.

 

Ko smo se vrnili v šolo, je že dišalo po slastnih palačinkah in kompotu. Okrepčali smo se in pripravili na ustvarjalni večer. Opravili smo kar štiri delavnice. Pri astronomiji smo se naučili marsikaj novega o luni in nastanku kraterjev, na prostem smo opazovali nočno nebo in spoznali teleskop. Pripravljali smo sadna nabodala, ki smo jih namakali v čokolado in izdelovali ptičje krmilnice.

Zvečer smo strnili naše vtise o prvem dnevu in zaplesali ob glasbi. S plesno točko sta se predstavili tudi učenki Lara Rudolf in Ema Skaza. Sledili sta priprava na spanje in pravljica za lepše sanje.

 

Nestrpno smo pričakovali naslednji dan in se prebudili že precej zgodaj. Pospravili smo našo spalnico – telovadnico in se pripravili na jutranjo telovadbo. Nato je sledil zajtrk. Okrepčani smo se odpravili v gozd.

 

Spoznali smo, da je gozd odlično okolje za učenje matematike in angleščine. Raziskovali smo gozdna tla in prepoznavali drevesa. V gozdnih tleh smo našli zanimive živali, ki smo jih občudovali tudi pod lupami. Iz gozda pa smo z dovoljenjem prinesli tudi primerke različnih rastlin, ki smo jih vrnili nazaj v naravo.

Tabor ni samo odlična priložnost za usvajanje novih znanj, ampak tudi za druženje in sklepanje novih prijateljstev. Za vse to pa bi se radi zahvalili vsem učiteljicam in učitelju, ki so nam to omogočili. Prav tako pa tudi naši kuharici, ki je poskrbela, da smo s polnimi želodčki lahko opravili vse dejavnosti.

 

HIMNA NARAVOSLOVNEGA TABORA

Se spomniš,

kako je bilo v Socki.

S prijatelji v gozdu

imeli smo se fajn.

Z zavezanimi očmi

smo prijat’le vodili,

zavezana vrv

bila je kot črv.

NA TABORU JE VEDNO RES LEPO,

SPOMINI NIKDAR NE UGASNEJO,

KO LEPE MISLI SE POVRNEJO,

NASMEH NA USTNICE PRINESEJO.

Iskali smo plodove,

našli tudi gobe,

gledali za luno,

v temno nebo.

Za ptičke poskrbeli

in fajn smo se imeli,

ko čokolado smo imeli

ves čas okoli ust.

NA TABORU JE VEDNO RES LEPO,

SPOMINI NIKDAR NE UGASNEJO,

KO LEPE MISLI SE POVRNEJO,

NASMEH NA USTNICE PRINESEJO.

 

Sara Zupanc, učiteljica

Več fotografij najdete v fotogaleriji na spletni strani šole.

Dostopnost