Tabor nadarjenih učencev na OŠ VOJNIK

(SO)DELUJEM V KRAJU: TABOR NADARJENIH UČENCEV NA OŠ VOJNIK

V petek, 7. junija 2024, se je na OŠ Vojnik začel tabor nadarjenih učencev z naslovom “(So)delujem v kraju”. Letošnji tabor je bil namenjen sodelovanju učencev pri umetnosti našega kraja in skupnem projektu z Občino Vojnik za postavitev trim steze.

Petkov popoldan in večer smo preživeli nadvse spoznavno, športno in aktivno. Organizacijska ekipa učencev, ki je že en teden pred taborom načrtovala raznolike igre, je pripravila pester nabor aktivnosti. Udeleženci so se preizkusili v športnih in povezovalnih igrah, ki so potekale ob Lovskem domu Vojnik in njihovem ribniku. Sončno vreme nam je letos omogočilo en kup vodnih iger, ki se so ob koncu spremenile v otroško lovljenje, polivanje z vodo, od daleč pa je bilo slišati kup smeha in pozitivnega druženja. Ker vodnih iger kar ni bilo zadosti, nas je ob večerji na rahlo poškropil že skoraj poletni dež – to nas ni motilo. Še ena dodatna dogodivščina za v spomin.

Večerni program je tokrat bil timsko naravnan. Učence je v skupine razdelila barva listka, pri čemer nas nič ni motilo, da se podružimo s tistimi, ki jih morda komajda kdaj srečamo na velikih hodnikih šole. Sledili so miselni izzivi, katerih vodilo je bilo: sodeluj, razmišljaj in komuniciraj. Zaradi pestrega dneva smo plesni disko v avli šole letos zamenjali za prijetno klepetanje, deljenje zgodb in sklepanje novih prijateljstev. Pozna ura nas je prepozno spomnila, da bo jutrišnji dan še kako pester in razgiban.

(Pre)zgodnje jutro se je pričelo že ob 7. uri, že je sledil zajtrk in še preden smo se zares predramili, smo že bili na kombiju proti Globočam. To je bila naša prva aktivnost sobotnega dela tabora. V Globočah smo v Galeriji gospoda Jožeta Žlausa in njegove žene Jelke spoznavali kulturno dediščino kraja in videli starine, katerih (nekateri) skorajda niso poznali. Po nadobudnih glavah se je marsikomu porodila misel: »Kdo bi si mislil, da je likalnik v preteklosti za svojo praktičnost nujno potreboval ogenj in vročo žerjavico?!« Ob predstavitvi življenja in ustvarjanja Doroteje Hauser, vsesplošne umetnice in Vojničanke iz 19. stoletja, smo odkrili bogato umetniško dediščino našega šolskega okoliša.

Sledil je skok na kombi in praktične delavnice na šoli so se začele. Od 11. ure vse do popoldneva se je odvila vrsta delavnic; razmišljujoča, sproščujoča, snemalna, grafična, lesarska in glinena delavnica. Vsi učenci so se preizkusili v vsaki izmed njih. Tri delavnice so bile namenjene projektu trim steze, zato so učenci s skupnimi močni z mentorji sestavljali športne vaje, jih snemali, pripravljali izzive za traso ter druge aktivnosti, npr. sproščanje, ki jih bomo kasneje lahko vključili v sam projekt. Na drugi strani pa so se učenci spoznavali z nekaterimi umetniškimi dejavnostmi, ki so že skoraj pozabljenje. Učenci so rezbarili v les, izdelovali grafike na jedkanice ter ustvarjali glinene posode.

Zadnje delavnice smo sicer zaradi pomanjkanja spanca že skoraj malo “prekinkali”, a smo skupaj zdržali vse do 17. ure. Nato še pospravili, si ogledali skupni filmček, ki je nastajal v zadnjih dveh dneh, “škljocnili” poslednjo fotko in se polni novih zgodb odpravili vsak na svoj konec.

Vodja tabora, Valerija Podlesnik

Dostopnost