Dnevni arhiv: 9 oktobra, 2024

Mladi gasilci na obisku v PGD Vojnik

Mladi gasilci na obisku v PGD Vojnik

V torek, 8. oktobra, smo se mladi gasilci odpravili na ogled prostovoljnega gasilskega društva Vojnik.

Ogledali smo si gasilska vozila in opremo, ki jo prostovoljni gasilci uporabljajo na intervencijah in tekmovanjih. Izvedeli smo, kako pomembno je hitro in učinkovito ukrepanje v primeru nesreče ter kako se gasilci nenehno usposabljajo, da lahko varno in učinkovito opravljajo svoje delo.

Mladi gasilci smo z veseljem preizkusili nekatere dele opreme, imeli pa smo tudi priložnost sedeti v gasilskem vozilu.

Eva Goršič

Naravoslovni tabor

NARAVOSLOVNI TABOR

Narava, gozd, gobe, astronomija, rastline, učenje, druženje, spanje … vse to in še kaj drugega se je prepletalo na naravoslovnem taboru, ki se je na POŠ Socka izvedel v petek, 4. oktobra, in v soboto, 5. oktobra.

Naravoslovnega tabora, ki je bil letos že 12. po vrsti, se je je udeležilo 32 učencev in učenk, ki obiskujejo šesti ali sedmi razred in jim je naravoslovje blizu. Razdeljeni so bili v štiri skupine: lisičke, jurčki, marele in mušnice.

Petkov popoldan je bil namenjen gozdni pedagogiki. Vsaka skupina je ustvarila mandalo in bivališče za živali. Iskali so užitne gobe in spoznavali različne rastline. Sledilo je tekmovanje o poznavanju gozda.

Po večerji je sledil ustvarjalen večer. Učenci so se naučili marsikaj novega o luni in nastanku kraterjev, poslušali so kratko predstavitev življenja in šolanja v Gambiji. Zvečer so pripravili majčke za barvanje z naravnimi barvili. Pripravljali so sadna nabodala, ki so jih namakali v čokolado. Tako so dobili dodatno energijo za odličen večer, ki je sledil.  Zvečer so strnili vtise o prvem dnevu in zaplesali ob glasbi. Sestavili so himno naravoslovnega tabora, potem pa je sledilo spanje.

Naslednjega dne je potekalo nadaljevanje postopka barvanja majic, potem pa so v gozdu sledile delavnice. Otroci so spoznali, da je gozd odlično okolje za učenje matematike in angleščine. Raziskovali so gozdna tla in prepoznavali drevesa ter drobne gozdne živali opazovali pod lupami. Iskali so stopinje živali, prijatelje, ki so imeli zavezane oči, so vodili skozi gozd in pri tem spodbujali sodelovanje in zaupanje. Za konec so se z zavezanimi očmi sprehodili po mikro poti skozi ovire, ki jih ponuja gozd.

Tabor ni samo odlična priložnost za usvajanje novih znanj, ampak tudi za druženje in sklepanje novih prijateljstev. Zahvaljujemo se vsem, ki so omogočili, da so učenci in učenke lahko izkusili učenje v naravi.

Besedilo: Sabina Skok

Fotografije: Sara Zupanc

Prostovoljstvo v domu starejših občanov Vojnik

PROSTOVOLJSTVO V DOMU STAREJŠIH OBČANOV VOJNIK

Prostovoljstvo – plemenito delo, s katerim lahko polepšamo čas drugim, in dejanje, ki nam daje neprecenljive izkušnje. Skratka, gre za lepo gesto, ki je vzajemna.

Tega se zavedajo tudi mladi prostovoljci OŠ Vojnik, ki bodo vsako sredo obiskovali starostnike v Domu starejših občanov Vojnik.  Z oktobrom se je namreč začelo izvajati prostovoljstvo, v katerega so vključeni učenci naše šole od sedmega do devetega razreda. Skupaj s starostniki bodo tako preživljali kvaliteten čas in preko medgeneracijskega sodelovanja spoznavali, kako se je življenje včasih razlikovalo od življenja danes.

Veronika Pirman

Plavalni tečaj za tretješolce

Plavalni tečaj za tretješolce

Konec septembra in v začetku oktobra so se plavalnega tečaja udeležili učenci 3. razredov centralne in podružničnih šol.

Tečaj se je odvijal v Celju na Zimskem kopališču Golovec, kjer so učenci pod vodstvom izkušenih plavalnih učiteljev spoznavali osnove plavanja ter nadgrajevali že obstoječe veščine.

Vsak dan so imeli štiri ure plavanja, ki so se začele z ogrevanjem in različnimi igrami. Nato so jih razdelili v skupine glede na njihovo predznanje. Vsaka skupina je nato, prilagojeno svoji ravni, nadgrajevala plavalne tehnike.

Tečaj se je zaključil s prireditvijo za starše. Učenci so jim navdušeno pokazali pridobljene veščine in napredek, ki so ga dosegli.

Tečaj je bil za vse tretješolce dragocena izkušnja, saj so izboljšali svoje plavalne sposobnosti. Plavalni tečaj je bil uspešen, nekateri učenci pa so izrazili željo po nadaljnjem učenju plavanja.

Avtorica besedila: Maja Cehner

Avtorica fotografije: Klavdija Winder Pantner

 

 

 

 

Dostopnost