KULTURNI DAN – Rastem s knjigo

KULTURNI DAN – Rastem s knjigo

 

V nacionalni projekt Rastem s knjigo so vključeni vsi sedmošolci osnovnih šol in dijaki prvih letnikov srednjih šol.

 

Osnovno vodilo projekta je mlade navdušiti za branje, promovirati slovenske avtorje in založnike in povabiti sodelujoče učence in dijake v splošne knjižnice.

 

Na naši šoli smo v projekt vključeni od vsega začetka, to je od leta 2006/2007.

 

Projekt vsa leta povežemo s kulturnim dnevom. V Celju obiščemo Osrednjo knjižnico Celje ter še kakšno kulturno ustanovo.

 

Letos smo tega izvedli 8. novembra 2022. Z učenci in njihovimi spremljevalci smo se odpeljali v Celje. Po skupinah so učenci obiskali in spoznali splošno knjižnico s poudarkom na otroškem in mladinskem oddelku ter njeno delovanje. Ogledali so si tudi domoznanski oddelek, kjer jim je knjižničarka pokazala veliko knjižnih biserov domačega kraja. Ogledali so si tudi knjigomat ter skladišče knjižnice.

 

V okviru Muzeja novejše zgodovine Celja so učenci obiskali izjemen kulturni spomenik, in sicer Fotografski atelje Josipa Pelikana. Svoje fotografske sposobnosti pa so preizkusili v delavnici Fotografiram brez fotoaparata. Nastali so zanimivi izdelki.

 

Vsi sedmošolci so v knjižnici prejeli vsak svoj izvod izbrane knjige.  Letos je za osnovnošolce izbrana knjiga: Boštjan Gorenc, Jaka Vukotič (ilustracije) s pomočjo Kozma Ahačiča Reformatorji v stripu ali kako smo Slovenci dobili prvo res dooooolgo knjigo (in eno krajšo, ki je opisala, kako pišemo). Ta knjiga je uvrščena tudi v seznam knjig za domače branje. Ko jo bodo učenci prebrali, bo o njej sledil pogovor in obravnava pri slovenščini.

 

Vodja projekta: Ivanka Krajnc

Dostopnost