Učim skozi raziskovanje

Učim skozi raziskovanje

Že starogrški filozof Sokrat je rekel »Radovednost je pričetek modrosti.« S tem rekom se strinjamo tudi učitelji OŠ Vojnik.

Vsi vidimo, kako kratkotrajno je znanje naših učencev, če se učijo na pamet, brez razumevanja in prave motivacije. Še posebej težko je vzbuditi njihovo zanimanje in jim približati vsebine matematike, fizike in naravoslovja.

Ker želimo na naši šoli izkoristiti naravno dano otroško radovednost, smo se učiteljice udeležile II. mednarodnega seminarja učiteljev naravoslovja v mestu Krakov na Poljskem. Tam smo pridobile osnove IBL (Inquiry Based Learning) poučevanja, ki usmerja v učenje skozi samostojno raziskovanje. Organizatorja sta bila Univerza Jagiellonski Krakov in organizacija Ponton, pod okriljem mednarodnega programa Erasmus+.

Na seminarju smo sodelovale in izmenjale primere dobre prakse z učitelji iz Slovaške, Poljske in Belgije. Veselimo se, da bomo naučeno predale sodelavcem in s tem našim učencem omogočile bolj prijeten, predvsem pa učinkovitejši pouk fizike, matematike in naravoslovja.

Vesna Kotnik

Dostopnost