Projekt Mirno morje 2022

     

Projekt Mirno morje 2022

Učiteljica in spremljevalka, Nataša Škorjanc.

 

Letošnji projekt Mirno morje 2022 je potekal od 17. do 24.9.2022, v srednji Dalmaciji. Učenke Tjaša Krivec, Ema Lenarčič in Anja Lužar so bile navdušene nad tedenskim jadranjem med dalmatinskimi otoki. Na jadrnici smo bili skupaj s tremi učenci OŠ Zreče (Hana, Svit, Tay) in njihovo spremljevalko in učiteljico Mojco, skiperjem Vasjo in koskiperko Jano. Do Biograda na Moru, kjer smo se v popoldanskih urah vkrcali na našo jadrnico Tino, smo se peljali z avtobusom. Takoj po prihodu smo odpluli proti otoku Prvič, kjer smo prespali prvo noč. Vsak dan smo plavali in spoznavali dalmatinske otoke in kraje. Drugi dan smo prespali na Šolti, v kraju Rogač, nato na Hvaru v mestu Stari grad, tretji dan pa smo prijadrali do Kaštele pri Splitu. V Kaštelu smo se družili, igrali in spoznavali še z ostalimi udeleženci Mirnega morja. Narisali smo zastavo, se preizkusili v vožnji z invalidskim vozičkom, metali vrvi, izdelovali jadrnice in obeske, iskali pare, predvsem pa se družili in zabavali z vrstniki. V četrtek smo v formaciji 90 jadrnic izpluli iz Kaštele, dvignili zastave in se nato poslovili od novih prijateljev. Odpluli smo nazaj proti Biogradu, vmes prespali na Prviču, se kopali na Kaprijah in se v petek vrnili v našo marino. Na jadrnici smo spali, kuhali, jedli, se igrali, se učili jadralskih veščin in predvsem spoznavali drug drugega. Teden dni druženja na majhnem, omejenem prostoru je od nas zahteval veliko mero strpnosti, tolerance in dogovarjanja. Zaradi epidemičnih ukrepov smo se manj družili z ostalimi udeleženci. Vseh skupaj nas je bilo okoli 700, razporejenih na 90 jadrnic. Sodelovali so otroci in mladostniki iz Avstrije, Nemčije, Hrvaške in Slovenije.

Vsi skupaj se najlepše zahvaljujemo našim donatorjem, ki nam vsako leto, že 13 let, s finančnimi in materialnimi sredstvi omogočajo, da smo del flote Mirno morje.

Donatorji za Mirno morje 2022: Občina Vojnik, Lions klub Konjice, podjetje Kabis – gospod Karli Brezovšek, podjetje Arami – gospa Milena Ravnak, podjetje Duseti – gospa Bojana Volovlek, podjetje Ključavničarstvo – gospod Roman Janhar, podjetje Oro plastika – gospod Drago Klun, podjetja OECO- gospod Milan Šebalj, podjetje Roja – gospa Jasmina Otorepec in šola Vojnik.

Več fotografij najdete v šolski fotogaleriji.

Dostopnost